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Question related to         PPE Regulation     EN/prEN:  EN 397:1995 (+A1) & 

EN 397:2012 
  Other:    

Article:  Annex:   

 

Clause: 6.11.2 
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Question: 

In the case of helmets which include localized projections from the shell, e.g. rivets, is it permissible to use "bridging elements" so that the 
load is not applied directly to the projections? 

 

Background:  differing results in the lateral deformation test of one industrial helmet type had been reported for UTAC and BSI. Different 
location of the loading plates on the sides of the helmets turned out to be the reason for the discrepancy. Whereas UTAC located the 
loading plates directly on the shell, notwithstanding any localized projections such as rivets, BSI bridged the projections on the shell by 
means of wooden elements. 

 

Solution: 

No. 

 

The test procedure in which the loading plates are located on the helmet itself (without any bridging elements) is the relevant one for the 
lateral deformation test. The formulation of chapter 6.11.2 in EN 397 does not allow any other interpretation. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 


