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Question related to         PPE Regulation     EN/prEN: EN 353-2:2002    Other:    

Article:  Annex:   

 

Clause: 4.4.2 

Key words: 

Guided type fall arrester including a flexible anchor line; static strength 

Question: 

How should the static test be carried out under EN353-2 ? 

 

1/ Should the static test include the whole system (e.g flexible anchor line specified by the manufacturer and the fall arrester)? 

2/ Should the device be loaded through the fall arrester attachment eye/lanyard/connector? 

3/ What is the static strength a guided type fall arrester including a flexible anchor line shall resist, if it is provided with a connector only, no 
lanyard? 

Solution: 

1/ Yes – The test should be carried out to provide a strength test of the whole system (using the flexible anchor line specified by the 
manufacturer). If the fall arrester slips on the flexible anchor line during the static load, apply a stopper device, for example as end stop or 
as described in EN 12841:2006 

2/ Yes – The device should be loaded through the attachment eye/lanyard/connector as per normal use 

3/ The guided type fall arrester together with its connector shall withstand a strength of 15 kN. The testing shall be carried out in 
accordance with EN 353-2:2002, clause 5.2.2.2, but without a lanyard.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 


