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Question related to         PPE Regulation   EN/prEN:  EN 166 : 2001   Other:    

Article:  Annex:  
 

Clause: 7.1.2.2.2 

Key words: Housing transmittance 

Question:  

Which areas of goggles or face shields should be assessed for transmittance? 

Solution: 

For goggles, any part of the frame falling within the protected range defined by EN 207:2009 clause 3.9, should be tested. 

For face shields, any part of the frame/housing falling within the area of coverage defined by EN168:2001 clause 10.2, but bounded by the 

edge of the product, should be assessed. 

In the case of holes or gaps in the product, whether an intentional design feature or not, if there is line of sight to the areas defined above, 

when viewed at any angle within the extreme range defined, then this should be recorded as a failure and measurement of transmittance is 

not required. Holes, gaps, or different frame materials, outside of these areas should be ignored. 

Rationale: 

Goggles typically provide eye protection, whereas face shields generally provide face protection as well as eye protection. 

There are no minimum coverage requirements for goggles, or face shields in relation to radiation protection. 

Practically, there should be a limit to the areas assessed. 

 


