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Question related to         PPE Regulation     EN/prEN: EN 13819-2:2020   Other:    

Article: Annex:   

 

Clause: 4.4.3.3 

Key words: Mounted earmuffs, headband force measurement 

 

Question: 

EN 13819-1:2020 specifies in clause 4.4.3.3.4 with regard to measuring the headband force of mounted earmuffs on the mounting fixture 
(see clause 4.4.2.1): 

“Ensure that no part of the mounted earmuffs is in contact with any part of the fixture in such a way as to affect the force measurement. 

The mounting bolt from 4.3.3.2 shall not be used for headband force testing.” 

Is it possible to use the carrier support pad as specified in clause 4.3.3 (without the mounting bolt)? 

Solution: 

The use of the carrier support pad can influence the measured headband force significantly (up to 2 N). Thus, the measurements should be 
performed without the pad as long as possible. If it is not possible because the mounted earmuff doesn’t remain fix on the measurement 
equipment it should be decided on a case-by-case basis how to stabilise the product. The way of testing or fixing should be mentioned in 
test report, also to allow comparison of values, e.g. for Module C2 results. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 


