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Question related to         PPE Regulation   

Impact Testing 

  EN/prEN: EN 16027: 2011     Other:    

Article:  Annex:   

 

Clause: 5.6 Impact Strength  

Key words: 
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Question: 

The standard EN 16027: 2011 details the test apparatus required for Impact Strength testing in 5.6.1 and the procedure for this test in 
clause 5.6.2. 

 

Although clause 5.6.2 details the impact energy that should be used to carry out this assessment, neither the list of apparatus (clause 5.6.1) 
nor the procedure (clause 5.6.2), specify the weight of the carriage which should be used. 

 

Is it possible to use any weight carriage to carry out this test, providing that the correct drop height has been calculated prior to testing to 
obtain the impact energy specified in the standard? 

Solution: 

No. A heavy mass falling a short distance may not produce the same effect as a small mass falling from a greater height.  

A carriage weight of 2.5 kg should be used. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 




