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Question related to         PPE Regulation   EN/prEN: EN 166 : 2001   Other:    

Article:  Annex:  
 

Clause: 7.1.2.2.2 

Key words: Goggles, Face shields, Housings, Filtering action, Transmittance 

Question:  

EN 166:2001 clause 7.1.2.2.2 includes the following requirement: 

"Goggles and face-shields which claim to provide protection against optical radiation shall provide at least the same level of protection 

against optical radiation as given by a filter of any scale number declared usable with the eye protector by the manufacturer or supplier." 

How should this requirement be interpreted? 

Solutions: 

The transmittance of the housing should be assessed against the transmittance requirements for the relevant scale numbers of the 
intended filters, with the following considerations: 

The luminous transmittance of the housing shall match or be lower than the maximum luminous transmittance for the scale number of the 
most filtering ocular intended for use in the housing (e.g. for a scale number 2-2 filter, the housing luminous transmittance should not 
exceed 43,2%). 
For requirements that are dependent upon the luminous transmittance, the value of luminous transmittance used as the reference value 
should be that equal to the maximum permitted for the scale number of the most filtering ocular intended for use in the housing (e.g.  
EN 170 : 2002 clause 5.2 c, for a scale number 2-2 filter, the housing spectral transmittance from 365nm to 405nm should not exceed 
43,2%). 

In the case of housings intended for use with welding filters, the requirement of EN 169 : 2002 5.2 d) is not applicable. 

Requirements for enhanced colour recognition do not apply to the housing. 

Requirements for enhanced reflectance in the infra-red do not apply to the housing. 

Rationale: 
The requirements of the transmittance standards (e.g. EN 169) appear to have been written for the filters. It does not appear that 
consideration was given to the applicability of such detailed requirements to housing filtering performance. 

Within a scale number there is a range of transmittance performance for those requirements that are based upon the luminous 
transmittance. It should be noted that the solution above could result in the housing have lower performance than the filter fitted, despite 
complying with the protective requirements for the stated scale number of the filtering ocular. 

 


