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Article:  Annex:   

 

Clause:  

Key words: 

Earplugs, special use, risk in water 

Question: 

Earplugs are not only used to protect hearing against the harmful effects of noise.  Earplugs are also used by swimmers (particularly in 
swimming pools) against the potential harmful effects of water in this kind of place.  

The question is:  

Are earplugs used in swimming pools kind of PPE? 

Solution: 

The "Guide to application of PPE regulation (EU) 2016/425" (first edition, April 2018) defines in clause 20 (Appendix: Guide for the 
categorisation of personal protective equipment (PPE)) that "earplugs intended for swimmers to prevent water entering the ears" are not 
PPE. A certification against the regulation (EU) 2016/425 is therefore not possible.  

But it might be possible to certify the product in question against the Council Directive 93/42/EEC of 14 June 1993 concerning medical 
devices because a protection of the middle ear against water while swimming in a pool is necessary, e.g. for individuals with perforated ear 
drums. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 


