
 

 

 

 

CO-ORDINATION OF NOTIFIED BODIES 

PPE Regulation 2016/425 

 

RECOMMENDATION FOR USE  

PPE-R/04.029  

Version 03 

 

Number of pages: 1 

 

 

Approval stage :   Approved on :  

Origin : VG4 Hearing protection (submitted by BIA, Germany) 

 

 
  Vertical Group 
  Horizontal Committee 
  EU PPE Expert Group 

 

 
02/10/2017 
31/07/2024 
31/01/2025 

 
Question related to         PPE Regulation     EN/prEN:  352-3:2020, 13819-

1:2020 
  Other:    

Article:  Annex:   

 

Clause: 4.1 of 352-3 and 4.2.3.2 of 13819-1 

Key words: 

Adjustability and size-ranges for mounted earmuffs 

Question: 

A mounted earmuff (a certain combination of earmuff and carrier) does not satisfy the requirements of EN 13819-1, clause 4.2.3.2, for any 
size-range. On the other hand, it fits well for a panel of test subjects with different head sizes. How to handle this case? 

 

Solution: 

The product fails the requirements of EN 352-3. 

Remark: It is possible to certify such products based on the PPE Regulation by referring to those parts of the standard that are fulfilled as a 
technical specification. Explanation for the deviation should be added in the technical file and manufacturer’s instructions and information. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 


