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Question related to  PPE Regulation  EN/prEN: 

EN ISO 15384:2020+A1:2021 

Other: 

Article: Annex: Clause:   

Key words: 
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1) Question concerning the interpretation of § 4.6 and § 9.2 of EN ISO 15384 

 
- Do we consider that there are only 2 possibilities: 

a) garment with a two-colored stripe with fluorescent material and retro-reflective material 

b) garment with a strip of combined material 

- or do we consider that there are 4 possibilities: possibilities a) and b) + 

c) garment with retro-reflective tape only 

d) garment with fluorescent strip only 

2) Paragraph § 9.2 states: 

Retroreflective and fluorescent separate-performance material (material with both retroreflective and fluorescent elements) and 
Retroreflective and fluorescent combined-performance material shall not be less than 50 mm wide (see also 4.6). 
Does the 50 mm width refer to the overall width of the band as the example given here: 

 
 

Solution: 

 
1) Interpretation 1 is the correct one (and/or in the title of §4.6 being in contradiction with the text of §4.6 and 9.2) 

Visualization bands are mandatory to certify a garment according to EN ISO 15384 and not optional, so possibilities c) and d) are not in 

compliance. 

 
To fully comply with EN ISO 15384 (2020 or 2020+A1) it must have both fluorescent and retroreflective, or combined performance material, 

sufficient to meet the area requirements of § 9.2. 

The text of EN ISO 15384 is also clear (§4.6), both are mandatory, even if the title of §4.6 and §9.2 is misleading: 

“Retroreflective and fluorescent material, or combined performance material, shall be attached…” 

 
2) Yes, the 50 mm width refers to the overall width of the band. 

 


