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Question: 

Q1: Can a diving regulator, as a SCUBA sub-assembly consisting of a pressure reducer, a medium pressure hose and a demand valve, be 
considered as an interchangeable component of a PPE in the meaning of Art. 3 §1.b of the PPE regulation?  

Q2: Provided that, in most cases, a pressure reducer, a medium pressure hose or a demand valve of a diving regulator can be 
disassembled without using special tools and can apparently be replaced with other similar devices, can they be considered as 
interchangeable components of a PPE in the meaning of Art. 3 §1.b of the PPE regulation? 

 

Solution: 

A1: YES. A diving regulator can be mounted on a SCUBA and removed from it directly by the user with its hands. A diving regulator is 
specifically designed and manufactured to be interchanged with other similar products on a SCUBA. It will consequently bear one EC 
marking and it will be provided with its user‘s manual. 

 

A2: NO. Even if a pressure reducer, a medium pressure hose or a demand valve can be disassembled easily and without using any special 
tool, they are not generally designed and manufactured to be disassembled by the user.  

In fact the calibration of a diving regulator is performed at factory level exclusively on the assembled device. 

If a pressure reducer, a medium pressure hose or a demand valve come alone on the market they will be accompanied by an 
information leaflet from the manufacturer stating at least the following: 

a) a clear warning that the product is a spare part of a specified model or models, properly certified and CE marked, of diving 
regulator. The information leaflet will give clear reference to the user‘s manual of the model to which the spare part is applicable. 

b) Where the components of a diving regulator are designed to be replaced by the user, the manufacturer shall provide clear guidance 
on how this is performed and the need for any subsequent recalibration. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




