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Question related to         PPE Regulation     EN/prEN: EN 1384:1996 & 

EN1384:2012  
  Other:    

Article:  Annex:   

 

Clause:  

Key words: 

Helmets for equestrian activities, peak, deflection 

Question: 

For the purpose of testing peak deflection, what should be considered a peak, because the definitions given are not clear? 

 

This sheet relates to the following standards: 

 

EN 1384:1996 (+A1) & EN 1384 : 2012 clauses 3.10, 5.5 & 6.8 

Solution: 

Limited protection to the eyes may be provided by an extension forward from the that part of the helmet which covers the head directly from 
above. Depending upon the construction of the helmet, such an extension may be considered to be, or not to be, a peak. It may be integral 
with, or detachable by the wearer from, the helmet. 

In the case of helmets whose construction incorporates a shell fitted with protective padding, the extension is considered to be a peak if it is 
not made from the same material as the protective padding (that is, it is made from the same material of the shell). If the extension is made 
from the same material as the protective padding, it is considered not to be a peak. 

In the case of helmets whose construction does not incorporate a shell (that is the helmet is predominantly made from shock absorbing 
material), the extension is considered not to be a peak if it is integral with the part of the helmet which covers the head directly from above. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 


