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Question related to    PPE Regulation   PPE Guidelines   EN/prEN: EN 397:2012 + A1    Other:    

Article:  Annex:   

 

Clause: 4.4 
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Question: 

Powered or compressed air supplied respiratory protective devices (RPD) incorporating a helmet can include ducts passing over the top of 

the head. 

In this case, is the assessment of Internal Vertical Clearance and Internal Vertical Distance appropriate for such devices? 

Solution: 

Internal vertical clearance - NO. 

 

Internal vertical distance - YES, but the duct could be removed for testing. 

 

Rationale: 

 

Internal vertical clearance - EN397 clause 3.14 includes a note that indicates the specification relates to ventilation. VG1 considers that this 
relates to passive ventilation and cooling. Powered or compressed air RPD are designed to prevent the ingress of ambient air, but do 
instead provide either filtered air or compressed air which is delivered to the wearer, therefore providing active ventilation and cooling. 

Therefore, the test can be considered as not applicable to such products. 

 

Internal vertical distance - VG1 considers that whilst the requirement is applicable to such products, the duct could be removed for the 
purpose of the measurement. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 


