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Question related to         PPE Regulation     EN/prEN: EN ISO 20345: 2011, 

EN ISO 20346: 2014 and EN ISO 
20347: 2012 

  Other:    

Article:  Annex:   

 

Clause: 8 

Key words: Obsolescence 

 

Question: 

In the standards EN ISO 20345: 2011, EN ISO 20346: 2014 and EN ISO 20347: 2012 clause 8.1 it is written:  
“Safety footwear shall be supplied to the customer with information written at least in the official language(s) of the state of destination. All information shall be unambiguous. 
The following information shall be given:  
7) obsolescence deadline or period of obsolescence”  

The obsolescence deadline is difficult to assess by the manufacturer. It is possible to give a limit when the products are stored by the 
manufacturer himself because he knows the conditions. But, when the products are stored by a retailer or the customer, it is very difficult to 
give figures.  
The problem is more critical with polymeric boots (PU, due to hydrolysis…)  
French manufacturers try to define this limit period but they have had information from Italy that it is possible to avoid to answer to this point 
of the standard with a sentence like: “Due to several factors, humidity, changes in the materials in the time, it is not possible to give a date 
of obsolescence.”  
This sentence is not conform to the standard, but conform to the regulation.  

Does that mean that CE marking is possible but reference to the standard impossible? 

Solution: 

To avoid inconsistent information, VG 10 proposes to give the following text to help the person that puts the product on the market:  

 
“When stored under normal conditions (light, temperature, and relative humidity), the obsolescence date of a footwear is generally: 

- 10 years after the date of manufacturing for shoes with upper leather, rubber and thermoplastic materials (such as SEBS etc) and 
EVA 

- 5 years after the date of manufacturing for shoes including PVC 
- 3 years after the date of manufacturing for shoes including PU and TPU 

 
However, these durations are medium values. It is the responsibility of the manufacturer to determine them.  

Higher periods of validity can be accepted by the Notified Body if the manufacturer can provide supporting evidence (tests, experience). 

 

 

 

 

 

 

 

 




