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Question related to    PPE Regulation   PPE Guidelines   EN/prEN:  EN ISO 12402-

7:2020 
  Other:    

Article:  Annex:   

 

Clause: Table 12, clause 4.8.2.6. 

Keywords: Tensile testing of foam  

Question: 

In EN ISO 12402-7:2020 there has been an increase of the requirement for the tensile strength of foam in Table 12, which states; 
‘The tensile strength shall be not less than 140 N/mm2 for foam which is a structural part of the device, i.e. not retained by a cover 
fabric.’ 
This is 1000 times higher compared to the previous version of the standard EN ISO 12402-7:2007+A1:2011 (see below comparison table) 
and this is an unachievable requirement for foam flotation material used in PFDs. 

 

 

 

VG8 believe that this is due to an error when transferring the requirements from the old standard to the new standard and converting the 
units from kPa to N/mm2. 

 

Therefore, what is the correct requirement for tensile strength of foam? 

 

Solution: 

 

The requirement for tensile strength of foam after standard conditioning should be as per the original requirement of EN ISO 12402- 
7+A1:2011 which was 140 kPa and when converted to N/mm2 this equates to 0,140 N/mm2. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


