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Question related to         PPE Regulation     EN/prEN: EN ISO 13287: 2012    Other:    

Article:  Annex:   

 

Clause: 5 & 6 and Figure E.1 

Key words: 

Slip resistance 

Question: 

1. It has been noted that EN13287 now indicates a requirement of 2 conditioning periods of 48 hrs; firstly to condition samples prior 
to testing (5.2) and secondly after preparation but before testing (7.1.7 re. footwear and 7.2.5 re. flooring), however, this is 
deemed unnecessary and excessive if alternate appropriate consideration is taken. 

 

2. Figure E.1 does not align precisely with the text in E.4.3; the text in E.4.3 is correct and the figure should be amended.  

 

What is the recommended way to proceed for notified bodies against this background? 

Solution: 

 

 

1. Clauses 7.1.7 and 7.2.5 are identically worded except for the words footwear (7.1.7) and floor (7.2.5) are interchanged. It is 
recommended that the wording of these clauses should be interpreted as reading: 

 
Condition the item of footwear/floor in accordance with 5.2 prior to the first test. The item of 
footwear/floor will not need to be re-conditioned following the initial conditioning (5.2) or between 
tests (e.g. different test modes or different surfaces) providing it is not removed from the standard test 
atmosphere. The footwear/floor however should be allowed approximately 15 minutes to recover 
following preparation.  

2. Refer to amended figure below: 

 




