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Question related to         PPE Regulation     EN/prEN: EN ISO 20345:2011, 
EN ISO 20346:2014, EN ISO 
20347: 2012  

  Other:    

Article:  Annex:   

 

Clause:  

Key words: 

Synthetic upper materials on classification I footwear 

 

Question: 

Class I footwear models with synthetic material on upper which are used as decorative component or for design (PU, reflective tape...) are 
widespread. This kind of material is usually used for small surfaces : see orange and black components on pictures for example 

 

Regarding to the EN ISO 20345: 2011 standard (§5.4) these components must be tested as upper components but the water vapour 
coefficient and permeability is not conform because of the component quality 

 

Is it possible to certify these models to EN ISO : 2011 classification I ? 

 

Solution: 

Certification in class I is possible provided that the overlay components (that do not meet the water vapour coefficient and permeability 
requirements): 

1. For Design A - Account for no more than 40% of the whole area of the upper (excluding the collar) – see # below 

2. For Designs B, C or D - Account for no more than 10% of the whole area of the upper (excluding the toe cap, counter and collar) 

3. Always cover an upper material that is fully compliant with EN ISO 20345/6/7 

(Point 3 does not apply to materials covering the toe cap and the counter) 

 

#  For information, note that that in general for design A footwear the toe cap and counter areas typically account for around 30% of the 
total upper area 

 

 

 

 




